Manuel Spoel profiel
Manuel Spoel

Marketing en communicatie adviseur De Lerende Ambtenaar

Manuel houdt zich bezig met het beheer van alle communicatie- en marketingkanalen van De Lerende Ambtenaar. Daarnaast schrijft hij graag over ontwikkelingen in de publieke sector, personeelszaken en de arbeidsmarkt.

29 november 2021

De gemeenteraadsverkiezingen komen er aan. Maar wat gebeurt er na het tellen van de stemmen?

Woensdag 16 maart 2022 is het zover, de verkiezingen voor een nieuwe gemeenteraad. Het klinkt ver weg maar de voorbereidingen zijn al op gang gekomen. Denk hierbij aan het samenstellen van een kandidatenlijst, het schrijven van een concept-verkiezingsprogramma en het opzetten van een campagne. In 350 gemeenten worden ruim 8600 raadsleden verkozen die elk tot 2026 tot de verschillende gemeenteraden zullen behoren. Kortom: onze democratie op lokaal niveau laat weer van zich horen.

Maar hoe gaat het verder na de verkiezingen? Een coalitievorming van politieke partijen waar ook wethouders uit worden gekozen. Maar hoe wordt een coalitie gevormd? En hoe komt een programma van een nieuwe coalitie tot stand? Op al deze vragen is geen eenduidig antwoord op te geven. Er vindt veel achter de schermen plaats,  er wordt zelfs wel eens gesproken van ‘achterkamertjes’.  In iedere gemeente gaat het anders. Natuurlijk zijn er wel vooraf afspraken te maken maar dan is het maar de vraag of deze afspraken ook worden nagekomen, en zo niet: wat dan?

De uitslag van de verkiezingen zijn natuurlijk belangrijk, maar dat geeft de kandidaat wethouders geen zekerheid om in een college zitting te mogen nemen. Het is niet altijd de winnaar van de verkiezingen die op het hoogste podium staat.

In een masterclass van De Lerende Ambtenaar geeft oud-gemeentesecretaris Jan Schellevis je inzicht in wat er achter de schermen gebeurt bij het totstandkoming van een coalitievorming. Jan is betrokken geweest bij het vormen van coalities na de gemeenteraadsverkiezingen. Hij heeft als fractievoorzitter en raadslid, als kandidaat wethouder en ook als gemeentesecretaris aan de overlegtafel gezeten om tot een coalitieakkoord te komen.

Na de masterclass ben je in staat spanningen en ongeschreven regels in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen te herkennen. Daarnaast herken je conventies tijdens de besprekingen om tot een nieuwe coalitie te komen aan bod en de wijze waarop er verslag wordt gedaan na de vorming van een nieuwe coalitie.

Schrijf je hier in voor de Masterclass Coalitievorming – 23 februari 2022, 9:00 – 14:00